laupäev, 4. aprill 2015

Neljas teema: Uued tehnoloogiad

UUED TEHNOLOOGIAD
Uued tehnoloogiad on toredad. Sümpaatsed on kiire tagasiside võimalused, mille õpilane saab käivitada meelepärasel (loe: kaasavõetud) vahendil. Mõned neist (näiteks Kahoot) soostustavad kiiret reaktsiooni ja faktiteadmisi ehk siis toetavad väga kindlat tüüpi kognitiivset õpistiili. Socrative on pisut parem, kuna võimaldab ka õpilase tempos vastamist. Sümpaatsena mõjub Ingrid Maadvere lause artikli all, kus ta nende paremusjärjestuse võtab kokkus sõnadega: "Tegelikult ei tahaks ma praegu üldse neid keskkondi järjestada. Mul on tunne, et parimat ei saagi välja selgitada, sest igaühel on oma plussid ning kõik oleneb kasutajast ja tema soovidest. Kindlasti on tegemist arenevate keskkondadega, mis pidevalt muutuvad ja täienevad". 

E-raamatud

E-raamat on suurepärane leiutis, kuigi mulle on siiani selgusetu, mis eristab seda veebis asuvast õpiobjektist?
Kuna Mac´i vahenditele hetkel igasugune ligipääs puudub, siis harjutasin ise kätt PressBooks´iga. 
Siin on pooleliolev katsetus: http://teaklaas123.pressbooks.com/. Meediasisu lisamine PressBooks´i on siiski võimalik, nagu näha, kuid väga piiratud mahus (see on ilmselt tasuta variandi probleem?). 
Tegin lähemat tutvust ka Boundless´iga ja leidsin kohe ühe väga huvipakkuva õppematerjali: https://www.boundless.com/users/233409/textbooks/introduction-to-emerging-perspectives-on-learning-teaching-and-technology/.

Interaktiivsed tahvlid...

on väga tänuväärsed, eriti noorema õppija jaoks. Mõned näited:

MUUSIKA



MATEMAATIKA JA KIRJAOSKUS




Taskuhääling on sümpaatne eestikeelne sõna ja sisu poolest õppimiseks väga vajalik nii auditiivsele õppijale kui kehva silmanägemisega inimesele. Kuulamiseks: ÜLO VOOGLAID: MIS ON DEMOKRAATIA?

Kasutatud materjalid: 
Põldoja, H. (2015) Uued tehnoloogiad õppematerjalide koostamiseks. Loetud aadressil https://oppematerjalid.wordpress.com/oppematerjalid/uued-tehnoloogiad-oppematerjalide-koostamiseks/;
Maadvere, I. (2013) Parim kiire tagasiside kogumise vahend a la Socrative. Loetud aadressil http://tiigrihypeharidustehnoloog.blogspot.com/2013/12/parim-kiire-tagasiside-kogumise-vahend.html

2 kommentaari:

Hans ütles ...

PressBooks põhineb WordPress tarkvaral, kuid meediasisu vistutamine on seal kinni keeratud. Selle põhjuseks on see, et erinevates e-raamatu formaatides ei ole võimalik vistutatud sisu ühtemoodi kuvada. Video on nii EPUB kui mobi formaadis e-raamatutes lubatud, kuid toetatud videokoodekid on erinevad. Seetõttu peab PressBooks puhul piirduma piltidega. Nende lubatud maht on tasuta konto puhul 25 MB, kuid sellest piirangust saab ilusti ümber, kui lisada HTML koodis mingis teises serveris asuvad pildifailid. Veel on tasuta konto piiranguks vesimärk, kuid seda nägin ma ainult PDF ekspordi, mitte EPUB ekspordi juures.

Tea Klaas ütles ...

Vistutamine, muidugi! (laksab endale vastu otsaesist)