laupäev, 4. aprill 2015

Viies teema: Õppematerjalide autoriõigus

VIIES TEEMA: ÕPPEMATERJALIDE AUTORIÕIGUS

Kasutasime rühmatöö abimaterjalide leidmisel järgmisi keskkondi: Learningapps, Slideshare ja veebialbum Pixabay. Viimases on minu teada allalaadimiseks ainult vabalt kasutatavad pildid:  http://pixabay.com/en/service/terms/#download_terms, kui välja arvata Shutterstock-märgiga kaitstud pildid, mille tasuta kasutamine on raskendatud.


Loodan, et kaasautorid on päri, kui meie litsentsiks on: 

Creative Commons Licence


Autoriõiguste teemal on mul õige mitu küsimust:

* Kas õppetöö käigus loodud õppematerjalide varalised õigused kuuluvad Ülikoolile?

* Kui jah, kas siis peaks nende veebis avaldamiseks olema Ülikoolilt eraldi luba?

* Kasutasin õppematerjali loomisel kaht Slideshare´i keskkonda üles pandud materjali. Kui nende litsents ei ole nähtav, siis milline on vaikimisi litsents?

* Laenasin õppematerjali illustreerimiseks pildi ühelt kolleegi veebilehelt, millel puudub litsentsi kohta märge ja kohandasin seda õige pisut. Kas peaksin kolleegilt isiklikult luba küsima?

* Kui kasutan omaloodud õppematerjalis kellegi teise loodud LearningApps testi, mille autor on ise avalikuks määranud, siis kas see on autmaatselt avatud sisulitsentsiga õppematerjal?

* Kui tutvustan õppematerjalis üht ja ekraanisalvestuse tegemiseks teist veebikeskkonda, siis kas see on autoriõiguse seisukohast õige, kui ma sellele õppematerjalis ei viita?

* Kui panen omaloodud õppematerjali Google Drive´i, jagan selle lingiga veebilehele ja litsentsi kusagil ei märgi, siis milline on selle vaikimisi litsents?

* Kas autorikaitse reguleerib veebikeskkonna logo(de) (vt näiteid) kasutamist?
 

Kasutatud materjalid:

* Kelli, A. (2011) „Üliõpilasele ja õppejõule autoriõigustest“. Loetud aadressil http://www.etu.ut.ee/sugis-2011/autorioigustest/
* Põldoja, H. (2015) "Õppematerjalide autoriõigus". Loetud aadressil https://oppematerjalid.wordpress.com/oppematerjalid/oppematerjalide-autorioigus/

1 kommentaar:

Hans ütles ...

Väga head küsimused!

1) Tallinna Ülikooli intellektuaalse omandi õiguskaitse eeskirja (2014) järgi kuuluvad õppekava läbimise raames loodud intellektuaalse omandi objektide varalised õigused ülikoolile ja isiklikud õigused autorile.

http://wd.tlu.ee/?page=pub_view_dynobj&pid=5120073&tid=10794&desktop=10016

Tööülesannete käigus loodud teoste varaliste õiguste üleandmiseks esitab teose autor või esitaja põhjendatud taotluse teadusprorektorile. Üliõpilastööde varaliste õiguste autorile üleandmise kohta pole seal eeskirjas sõnagi.

Levitamine kuulub varaliste õiguste hulka, nii et õppetöö raames loodud teoste veebis avaldamiseks peaks olema varaliste õiguste valdaja nõusolek. Seega tuleks enne iga kodutöö blogisse postitamist teadusprorektori poole pöörduda :)

2) Kui materjali litsents ei ole nähtav, siis tuleb eeldada, et see on täies ulatuses autoriõigusega kaitstud.

3) Autoriõigustega kaitstud teose kohandamiseks peab olema nõusolek varaliste õiguste valdajalt.

4) LearningApps kasutustingimustes on kirjas:
"By creating and publishing content on LearningApps.org you agree that other users can use, copy and adapt your Apps without reference to you for free."
http://learningapps.org/rechtliches.php

See, et LearningApps test on avalik, ei tähenda veel avatud sisulitsentsi. Sama kehtib Google Drive dokumentide kohta. Nende puhul

5) Google Drive ei sisalda sisseehitatud litsentsivalikut, nii et vaikimisi on kõik õigused kaitstud. Soovi korral peab autor lisama litsentsi info käsitsi dokumendi sisse.

6) Logode kasutust reguleerib kaubamärgiseadus. Samas kuulub logo kujutusviis ka autoriõiguse seadusega kaitstud teoste kategooriasse (11): maalikunstiteosed, graafikateosed, trükikunstiteosed, joonistused, illustratsioonid. USA autoriõiguse kontekstis on see olukord lahti seletatud näiteks siin:
https://www.plagiarismtoday.com/2010/08/12/trademark-copyright-and-logos/